Lezingen 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

François Tosquelles zei "La psychothérapie institutionnelle n'existe pas, c'est l'analyse institutionnelle qu'il faut sans cesse mettre au travail.’ Met andere woorden dé Institutionele Psychotherapie op zich bestaat niet en er kan pas iets verschijnen, daar waar mensen hun werk steeds opnieuw blijven in vraag stellen, denken en heruitvinden. Deze avonden hebben als bedoeling een moment van ontmoeting te creëren waarin inspiratie kan opgedaan worden, ervaringen uitgewisseld kunnen worden, om een institutionele analyse gaande te kunnen houden. De lezingen zijn toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het werken met IP.

 

 

Maandag 21 Januari 2019 om 19u30

De overgang van een intieme ruimte naar een collectief gebeuren

Joris De Bisschop (werkzaam in La Borde)

Voor mensen die al eens in La Borde kwamen of er over lazen is het woord SAM (soin-animation/accueil-ménage) een bekend begrip, maar wat betekent het eigenlijk en waarom is dit ochtendgebeuren zo’n belangrijk moment van de dag? Joris zal in zijn voordracht rond dit moment werken: rond de reconstructie van de wereld elke ochtend opnieuw, rond de overgang van nacht naar dag, de overgang van een intieme ruimte naar een collectief organiseren van de dag,...

Inschrijven tot 18 januari 2019

 

 

Donderdag 21 Februari 2019 om 19u30

Frankrijk, Wallonië, Brussel, Vlaanderen, bewogen door een institutionele psychotherapie?

Freek Dhooghe (voormalig medewerker van La Traversière en la Fabrique du Pré, nu werkzaam in UPC-KULeuven)

Om te begrijpen wat de dag van vandaag speelt, is het goed de geschiedenis te kennen. Freek zal een situering geven van de geschiedenis van IP en de link leggen tussen Frankrijk en België. Soms is ruimte ook de plek waar men kiest zich te bevinden. Vanuit zijn ervaring in La Traversière raakt hij aan waarom  La Traversière aan de “rand” van de psychiatrische hulpverlening, tussen de grote hospitalen, tussen de stad en het platteland, onafhankelijk van een grotere structuur werd opgericht, maar heeft hij het ook over verbindende structuren zoals de therapeutische club en de “association culturelle”.

Inschrijven tot 15 februari 2019

 

Donderdag 28 Maart 2019 om 19u30

Packing, van zorg dragen tot ontmoeting

Ariane Hofmans (werkzaam in La Borde)

Daar waar het Reële binnen het psychisch lijden bij een subject zich vooral tekent in het lichaam, daar biedt packing, als therapeutische onthaal dispositief, een potentiële en tijdelijke uitnodiging om er eventjes "te zijn", voorbij de gesproken taal. De beweegredenen en de finaliteit van een packing worden toegelicht, tevens de articulatie tussen binnen-buiten, tussen het intieme en het collectief gebeuren.

Inschrijven tot 22 maart 2019

 

 

Woensdag 10 april 2019 om 19u30

Levinas

Prof. Dr. Dirk De Wachter

Prof. Dr Dirk De Wachter kreeg op een bepaald moment het boek ‘Totalité et Infini’ van Immanuel Levinas in handen. Na een oorspronkelijke worsteling om de tekst te doorgronden, werd Levinas een inspiratiebron in zijn werken in de kliniek.Op deze avond neemt hij ons mee langs enkele grondbeginselen van Levinas zijn filosfische insteek.”

Inschrijven tot 5 april 2019

 

Donderdag 9 Mei 2019 om 19u30

Hoe kunnen we de beweging maken van nood over vraag naar verlangen?

Medewerkers Albe 

De nood dringt zich langs alle kanten op. Hoe kunnen we een begrenzing maken om een onderscheid te maken tussen het private en de publieke ruimte? Hoe kunnen we een publieke ruimte maken waarin de vraag een opening kan maken naar een verlangen. Hoe in een collectieve instelling, waar mensen verblijven omdat ze niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen, eerder werken rond een verlangen dan rond het invullen van noden? Hoe in het zorgen voor mensen loskomen van wat moet en nodig is (eten, verzorgen, in bad gaan,…), om te kunnen komen tot spreken, keuzes maken en daarin verantwoordelijkheid opnemen.

Inschrijven tot 2 mei 2019

 


 

Donderdag 6 juni 2019 om 19u30

Over de private en de publieke ruimte

Marc Ledoux (werkzaam in La Borde en bezieler van de institutionele psychotherapie in Vlaanderen)

Concrete info rond de inhoud volgt nog.

Inschrijven to 1 juni 2019

 


 

 

Praktisch:

Om voldoende zitplaatsen te voorzien, zouden wij u willen vragen telkens ten laatste 1 week op voorhand te laten weten dat u aanwezig zal zijn. U vindt de uiterste verwittigingsdatum bij de desbetreffende lezing.

 

U kan zich inschrijven via mail: inhoudelijke@albevzw.be

Het huis 

Christiaan Pallemansstraat 74

2950 Kapellen

03/315 06 89

info@albevzw.be

Het kasteel en nieuwbouw

Lobelialaan 14

2950 Kapellen

03/665 31 05

info@albevzw.be