Ondersteuning

Ondersteuning

Albe biedt drie soorten zorg aan: residentiële opvang, dagopvang en kortverblijf.

RESIDENTIËLE ZORG

Albe heeft 52 plaatsen voor vaste residentiële opvang. De bewoners verblijven op een individuele of gedeelde kamer die ze zelf kunnen inrichten. Daarnaast is er een verscheidenheid aan gemeenschappelijke ruimten die het mogelijk maken de aanwezigheid van anderen op te zoeken, of net een plekje te vinden om alleen te zijn. Iedereen geeft een eigen invulling aan zijn dag door deelname aan de activiteiten (zie verder), vrijwilligerswerk of andere bezigheden. Albe biedt continue woonondersteuning in drie gebouwen in Kapellen. Het kasteel en de nieuwbouw zijn gelegen in de Lobelialaan. Het huis ligt in de Christiaan Pallemansstraat vlakbij de dorpskern. Wonen in Albe kan betekenen dat je op bepaalde momenten toch nog elders gaat overnachten. Op die momenten wordt jouw bed niet doorverhuurd. Dit is een bewuste keuze om  de privacy van eenieder te respecteren.

DAGWERKING

Voor mensen die elders wonen, maar hun dagen op een zinvolle manier wensen in te vullen en door te brengen in gezelschap, bieden we dagopvang aan. Onze begeleiders staan zowel doorheen de week als in het weekend klaar voor ondersteuning en fijne activiteiten. Naargelang de eigen wensen en noden, spreken we af welke dagen of dagdelen dagbezoekers langskomen en aan welke activiteiten en ateliers ze deelnemen. Onze dagwerking is toegankelijk voor mensen met een persoonvolgend budget of voor mensen die via RTH (Rechtstreeks Toegankelijke Hulp) ondersteuning vragen. Via RTH kan er tot 91 dagen gebruik gemaakt worden van de dagopvang. Belangrijk is dat je zelf voorziet in vervoer om naar Albe te komen en je naast Albe nog een netwerk hebt om op terug te kunnen vallen.

KORTVERBLIJF

Albe biedt eveneens een beperkt aantal plaatsen voor kortverblijf aan. Soms gaat het even niet op de plek waar iemand verblijft, thuis of ergens ander. Er kan dan (een) nood zijn om even weg te kunnen. Dan kan men langskomen in de dagwerking of beroep doen op kortverblijf om een periode in Albe te komen logeren. Hierbij kan men in een individuele of tweepersoonskamer verblijven.


AANMELDING


Als je graag wil kennismaken met ons aanbod, kan je via intake@albevzw.be contact met ons opnemen. We maken dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dit biedt jou en eventueel je familie of netwerk de kans om Albe eens te komen bezichtigen. In dit gesprek kunnen we jouw vraag en nood in kaart brengen. Als je via Dienst Ondersteunings Plan reeds zelf tot een duidelijke zorgvraag kwam, bekijken we dit samen. In gesprek bekijken we ook of je reeds een persoonvolgend budget kreeg toegezegd en hoeveel dit bedraagt. We bekijken ook of Albe een antwoord kan bieden op je vraag en op welke termijn dit eventueel mogelijk is.