Werking

Onze werking

Bij Albe werken we volgens de principes van de institutionele psychotherapie. We leggen onze bewoners geen vaste regels op, maar bieden een structuur aan die kan gebruikt worden als houvast. Hoe ze die structuur en hun dagelijkse leven invullen, bepalen ze zelf. Bewoners en mensen in dagopvang kunnen zich vrij bewegen, kiezen waar ze eten en hun dagindeling bepalen. We geven hen zoveel mogelijk bewegingsvrijheid steeds met respect voor ieders eigenheid.


Twee lijnen die voor ons centraal staan in ons werk zijn: 'het onthalen van de ander zoals hij is' en 'hoe geven we mensen mee inspraak in hoe ze hun leven leiden'. Wij proberen er elke dag opnieuw voor te zorgen dat elke bewoner in zijn bijzonderheid ontvangen kan worden, ruimte latend voor eigen aan hem is en dat wat hem onderscheidt van anderen. Daarnaast organiseren we onze instelling zo dat bewoners mee verantwoordelijkheid kunnen opnemen, zelf voorstellen kunnen doen, mee over financiële middelen mogen beslissen,...


Om dit te kunnen realiseren, hanteren wij een aantal principes: vrije circulatie, heterogeniteit en de therapeutische club. Wat deze zaken juist inhouden, kan u lezen bij 'meer info over institutionele psychotherapie'.“Eén van mijn broers was 1 van de eerste bewoners van Albe. Enkele jaren later is ook een andere broer van mij hier komen wonen. Mijn broers zijn hier graag en wij komen hier ook graag regelmatig langs. We kennen hier ook iedereen van de bewoners en personeel, vaak al vele jaren. We worden altijd goed ontvangen.”


Zus van W. & R.

Bewoners sinds 1982 & 2004


“Ik woon al sinds mijn 20 jaar in Albe. Intussen ben ik er al 60 en heb ik al veel meegemaakt maar ik woon hier nog altijd graag. Ik plaag de begeleiding graag en ze hebben altijd veel geduld met mij, ook als het eigenlijk niet zou moeten.”


M. (60)

Bewoner sinds 1982

"In Albe is er altijd iemand die naar me luistert. Ik kan altijd ergens terecht en ik heb hier goede vrienden. En als ik wil kan ik hier ook eventjes alleen zijn."


J. (36)

Bewoner sinds 2004


Ik ben hier terechtgekomen via mijn thuisbegeleiding. Die dacht dat het hier wel iets voor mij zou zijn. We hebben dan een rondleiding gekregen en nu kom ik hier al 5 jaar een paar dagen per week naar de dagwerking. Ik vind de mensen hier heel lief en sympathiek en de begeleiding ook. Ze zijn bezorgd om mij en dat vind ik heel lief. Je kan hier ook vanalles doen: klei, kunst, mee op vakantie gaan,... echt leuk.


I. (57)

Komt naar de dagwerking sinds 2016

We deden tientallen aanmeldingen maar er was nergens plaats voor onze dochter. Uiteindelijk kwam Albe uit de bus, zij hadden nog een plaatsje vrij. In het begin was het toch wel wat knokken om het overleg goed uit te bouwen, alles met een bang hart want er was geen uitgebouwde auti-werking.

Intussen voelt onze dochter zich thuis, in haar huis, bij haar vrienden. Een klein wonder is geschied.


Vader van S. (34)

Bewoner sinds 2012


“Op sommige dagen doe ik veel mee. Ik ga bijvoorbeeld naar de schuur of ik help mee met de klusjesploeg. Op andere dagen doe ik niets gezamelijk mee en dat mag hier ook gewoon.”S. (26)

Bewoner sinds 2018


“Ik ben hier via een noodsituatie terechtgekomen. Ik voelde me hier snel goed en daarom wou ik ook blijven. Nu woon ik hier officieel voor echt! Mijn dag wordt gevuld, de atliers zijn leuk en hier is altijd iets te beleven. Er zijn natuurlijk ups en downs maar dat heb je overal.”


C. (22)

Bewoonster sinds 2021


“Ik woon hier al heeeel lang. In de week dan toch. In het weekend zie je mij hier niet vaak. Dan ga ik van vrijdag tot maandag naar mijn vader. Maar ik kom hier altijd graag terug aan.”


G. (57)

Bewoner sinds 1982