Geschiedenis

Het ontstaan van Albe

Het verhaal van Albe begint in de jaren 80 bij een groep begeleiders van een leefgroep met minderjarige personen met een beperking en bijkomende psychiatrische moeilijkheden. Toen de bewoners uit die leefgroep meerderjarig werden, bleek er voor hen geen plek te zijn om naar toe te gaan. De enige optie was een opname in psychiatrie, een plaats waar ze eigenlijk niet thuis hoorden. Bij de begeleiders ontstond toen het idee om een eigen instelling op te richten. Ook bij de opnamedienst voor mensen met een beperking in PC St-Kamillus in Bierbeek, speelden ze met het idee om een woonplaats op te richten voor deze doelgroep.  De begeleiders van beide plaatsten ontmoette elkaar en vanuit deze ontmoeting, met de steun van het fonds 81 (de voorloper van het VAPH), ontstond de vzw Albe.


Albe startte op 8 november 1982 officieel op. Dit in twee rijwoningen in Booischot. Al snel bleek echter dat het dicht op elkaar wonen met een kleine groep, toch ook een aantal nadelen had en dat er regelmatige opnames in psychiatrie nodig waren. In de zoektocht hoe het leven leefbaar te maken, kwamen de begeleiders in contact met Marc Ledoux en via hem met de beweging van de Institutionele Psychotherapie. Dit bracht een antwoord op een aantal vragen. Om de werking te kunnen omvormen, was echter een grotere locatie nodig.


Na een lange zoektocht naar een plaats werd het kasteel in Kapellen in 1987 gekocht en verbouwd om in 1989 te verhuizen. In 1995 & 2004 werd opnieuw uitgebreid door twee huizen te huren. In 2012 werd de nieuwbouw op het domein in de Lobelialaan gebouwd.  Niet lang daarna werd het bouwvallige huurhuis in het dorp opgekocht & afgebroken en ook daar werd in 2016 een nieuwbouw gezet. Momenteel zijn we een nieuwe uitbereiding aan het plannen, ditmaal in de vorm van een aanbouw aan het kasteel.